ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ €30!
Κάπαρη Πρέκας 150gr

 3,40

Εξαντλημένο

Κάπαρη Πρέκας 150gr

 3,40

Out of stock

Κάπαρη Πρέκας 150gr

Κάπαρη Πρέκας 150gr.

Η αγαπημένη και νόστιμη ελληνική κάπαρη, είναι ένας θάμνος του οποίου τα μπουμπούκια,  οι καρποί  (καπαρόμηλα) και τα φύλλα του συλλέγονται,  γίνονται τουρσί και καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Η συλλογή της κάπαρης γίνεται κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, για τα μπουμπούκια, αλλά σε πολλές περιοχές συνεχίζουν μέχρι τον Αύγουστο όταν συλλέγουν και τα μικρά αγγουράκια που έχουν σχηματιστεί τα καπαρόμηλα. Η κάπαρη δίνει ξεχωριστή γευστική νότα σε σαλάτες, μεζέδες, θαλασσινά και κρύα ορεκτικά πιάτα.

 

Στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, η κάπαρη κάνει την εμφάνισή της σε όλη την ελληνική εξοχή, αλλά συναντάται κατά κύριο λόγο στα διάσπαρτα, ξερά νησιά των Κυκλάδων. Μπορεί κανείς να τη δει παντού να ξεφυτρώνει από βράχους, τοίχους,  γκρεμούς, κατά μήκος του δρόμου, παντού, και είναι εκπληκτικό μέσα στη γενική ξεραΐλα του καλοκαιριού να υπάρχουν τα ολάνθιστα φυτά κάπαρης με τα πανέμορφα, σαν τριαντάφυλλα λουλούδια τους.

 

Η κάπαρη έχει μεγάλη διατροφική αξία με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα  ελάχιστη θερμιδική αξία, με μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κουτάλια σούπας καθιστώντας την, υπέροχη επιλογή για όσους προσέχουν τη διαιτά τους. Αντίθετα με τις λίγες θερμίδες, παρέχει στον οργανισμό πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμινών πολύ ωφέλιμων για την υγεία μας, όπως πρωτεΐνη 2 γρ. ανά κουταλιά σούπας, βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και σελήνιο, λιπαρά οξέα με κύιο, το λινολεϊκό οξύ και το σιναπέλαιο που της  προσδίδει την πικάντικη γεύση της.

 

Ο φλοιός της ρίζας της χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί, πονόδοντοι και σε παθήσεις του δέρματος, ενώ στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ακόμη, σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών, σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της ανικανότητας. Ειδική χρήση είναι ότι δίνεται στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα. Τέλος, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών.

 

Γενικότερα η κάπαρη βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο, προλαμβάνει τη συμφόρηση στο στήθος, η άμεση χρήση της στο δέρμα το κρατά ενυδατωμένο, μειώνει την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και τα σπυράκια και επιπλέον επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η κάπαρη είναι επίσης συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και σίδηρο.

 

Αυτό όπως που καθιστά την κάπαρη σπουδαία τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη. Η  κερκετίνη δρα σαν αντιισταμινικό για τις αλλεργίες, ενώ έχει και αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  Η ρουτίνη έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και συμβάλλει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα πολύ μικρά αγγεία. Η καμπφερόλη επίσης, αναστέλλει την ενεργότητα του HIF-1 σε κύτταρα ηπατοκαρκινώματος, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες υποξίας.

 

Τέλος, είναι ισχυρή πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα λόγω των ιδιοτήτων τους.

Το μοναδικό «μειονέκτημα»  της κάπαρης εντοπίζεται εξαιτίας της επεξεργασίας της, που περιέχει αρκετό αλάτι εντός της συσκευασίας, για το οποίο προτείνεται καλό ξέπλυμα πριν την κατανάλωση.

 

Στην μαγειρική χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα και κυρίως στην μεσογειακή κουζίνα. Η κάπαρη που σας προτείνουμε εδώ είναι μαζεμένη και μεγαλωμένη από την αλμύρα, τον ήλιο και τον αέρα των Κυκλάδων. Η πικάντικη ιδιαίτερη γεύση της προσθέτει ξεχωριστή νότα, ως τουρσί σε πολλές σαλάτες, ορεκτικά, σάλτσες και ως επικάλυψη σε πίτσες. Δίνει ακόμη ιδιαίτερη γεύση στα λαχανικά, στο κρέας, και στο ψάρι, αλλά και σε διάφοραdressings, όταν αναζητείται η λίγο πιο πικάντικη και ιδιαίτερη γεύση (π.χ. σε μαγιονέζα, αγιολί κ.α.)

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Βάρος 0.180 kg
0